Zakretna sila točka

[vc_row][vc_column][vc_text_separator title_light=”1″ title_level=”h1″ title=”Tehnologija točka i offset-a pri pokretnju točka” border_width=”3″ css_animation=”fadeInUpBig”][vc_column_text css_animation=”fadeInRight”]Kada se gleda ergonomsko ponašanje točka, obično postoje dva glavna područja koja imaju najviše uticaja:

Sile guranja i povlačenja, što su sile potrebne za započinjanje i nastavak kretanja kolica i

Zakretna sila, koja je sila potrebna zakretanje točkova kako bi se oni okretali u novom pravcu.

Da bi točkovi imali što je moguće veće ergonomsko korišćenje, ove snage treba da se smanje tako da korisnik može lakše pomeriti kolica. Uz lakše kretanje kolica, rizik od povrede korisnika je smanjen a i omogućava se prijatnije korišćenje.

ZAKRETNA SILA TOČKA

Zakretna sila se odnosi na snagu koja je potrebna da se zakrene točak. Zakretna sila je najveća kada se zakreće točak u položaj od  90 stepeni od njegovog trenutnog položaja.

Pošto je ovo najveća sila, njenim umanjenjem će se ukupne ergonomske performanse točka značajno povećati.

Dakle, kako se zakretne sile mogu umanjiti?

Tehnologija točka nudi 4 rešenja kako bi se ovo postiglo:

  1. Vrsta ležišta i ležaja u okretnoj glavi točka( da li je valjkasti, kuglični., itd.)
  2. Izbor materijala ( poliuretan, polipropilen, guma, itd.)
  3. Dvostuka ili trostruka konfiguracija točka
  4. Povećanje offset-a zakretanja

Fokusiraćemo se na broj 4: povećanje offset-a točka.

Offset točka je rastojanje izmedju centra noseće pločice ili rupe za ugradnju i centra točka, tj osovine točka.

Teorija obrtnog momenta ili momenta sile govori da što je veća poluga (u ovom slučaju je to rastojanje izmedju centra točka i centra priključenog mesta) – manja je sila koju treba da primenite da bi zakrenuli točak i kolica nastavila da se kreću u željenom pravcu.

M = r x F

M – moment sile ili obrtni moment

r – radijus ili u ovom slučaju veličina offset-a

F – sila primenjena na noseću pločicu točka

Dobar način da se razume kako veliki ofset smanjuje zakretnu silu je u poredjenju sa polugom. Poluga kratke ruke zahteva više energije da se povuče ili pomeri objekat nego duža poluga. Na sličan način, duži offset olakšava “zakretanje”  točka u pravcu kretanja.

Ovo je pojednostavljeno objašnjenje, ali pokazuje osnove potrebne da se razume problem teškog pomeranja točka pod opterećenjem.

Ovo treba imati u vidu kada se točkovi ugradjuju na razne proizvode gde je ograničen prostor korišćenja i manipulacije kolica (ili na čemu već se koriste točkovi).

Što je veći teret više sile je potrebno da se točkovi zakrenu u željenom pravcu.

Svi naši točkovi su dizajnirani sa svim ovim u vidu i dizajn garantuje najlakše moguće pokretanje u odnosu na opterećenje.

U slučajevima kada je opterećenje veliko i teško je pomeriti kolica, poželjno je pomeriti kolica u stranu kako bi se umanjilo to početno najteže zakretanje do 90 stepeni od prvobitnog položaja.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator style=”double” border_width=”2″ css_animation=”rotateInDownRight”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_btn title=”Kontaktirajte nas za sve informacije” color=”mulled-wine” align=”center” css_animation=”slideInLeft” button_block=”true” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.avexcor.com%2Fkontakt%2F|||”][vc_separator style=”double” border_width=”2″ css_animation=”rotateInDownRight”][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top