Okretni točkovi (bez kočnica) se mogu pomerati po podu u svim pravcima, imaju rotaciju od 360°. Fiksni točkovi ne mogu da se rotiraju i mogu se pomerati po podu samo u dva smera. Okretni točkovi sa totalnim kočnicama se takođe mogu rotirati za 360°. Osim toga, mogu osigurati od otkotrljanja. Transportna kolica u kombinaciji sa kočenim točkom mogu se kočiti na nagibima do 2%. Transportna kolica u kombinaciji sa dva točka sa više kočenja mogu se kočiti na nagibima do 5%. Ove informacije su garantovane samo pod normalnim uslovima rukovanja. Okretni točkovi sa blokadom smera mogu da se rotiraju 360°, ali se takođe može zaključati u jednom pravcu pomoću pedale. Točak u ovom slučaju nije zaključan.

Sa unutrašnjim ležajevima svaki točak ili točak postaje živ. Pored gazećeg sloja i centra točka, uglavnom mobilnost zavisi od ležaja točka. Bez sumnje, idealan ležaj točka utiče na performanse svakog točka. Tri vrste ležajevi su dostupni za vaše mišljenje: klizni ležaj, valjkasti ležaj i precizni kuglični ležaj.

Klizni ležaj
Obični ležaj je najjednostavniji ležaj, koji obezbeđuje odlično podmazivanje i bez održavanja. Primenljiv je za lake poslove i redje korišćenje.

Valjkasti ležaj
Napravljen od ugljeničnog čelika prečnika 4 mm i 5 mm, valjkasti ležaj  se uglavnom koristi za industrijsku primenu. Karakteristike valjkastog ležaja su visoke
nosivosti i mali otpor kotrljanja.

Precizni kuglični ležaj
Precizni kuglični ležaj je sastavljen od fiksnog kugličnog ležaja koji podržava aksijalno opterećenje i lakše radijalno opterećenje. Pristupačan je za veliku brzinu rotacije i veliku nosivost.

Prilikom izbora pravih točkova treba uzeti u obzir različite uticaje: nosivost, temperaturni opseg, površinu tla, karakteristike buke, radno okruženje i naravno cenu.

Bez obzira da li koristite dva okretna i dva fiksna točka ili više volite četiri okretna točka, obe verzije imaju svoje prednosti. Ako morate da pređete velike udaljenosti sa svojim transportnim kolicima, preporučujemo da ih opremite sa dva okretna i dva fiksna točka, jer fiksni točkovi obezbeđuju stabilno pravo kretanje i korisnik ne mora stalno da ispravlja smer kretanja. Ako morate da transportujete svoju robu u uskim prolazima (npr. kolica za kupovinu u supermarketu), verzija sa četiri okretna točka je pravi izbor, jer ste toliko fleksibilni u bočnim pokretima.

Kada koristite četiri točka na transportnim kolicima, uvek morate pretpostaviti da jedan točak „visi“ u vazduhu – zbog na neravnog poda, na primer – i ne može doprineti stabilnosti kolica. Dakle, ukupna nosivost kolica se uvek računa sa 3 od 4 točka. Detalji o nosivosti točka se uvek odnose na dinamičke osobine odgovarajućih DIN standarda (EN 12530 – 12533) po točku. Ako ove vrednosti pomnožite sa 3, dobijate ukupnu nosivost kolica prema odgovarajućem DIN standardu i njegovim zahtevima.

Obično se pravi razlika između potpune kočnice, koja blokira smer i hod točkića, i usmerene kočnice.
Kočnica, gde se točak još uvek kreće, ali u pravcu, „samo“ radi kao fiksni točak. Najčešći tip zaključavanje je potpuno zaključavanje (ili dvostruko zaključavljanje). Veoma je važno napomenuti da ovo ne radi kao prava kočnica, već kao ručna kočnica, koja samo obezbeđuje transportna kolica od otkotrljanja. Garantujemo funkcionalnost ovde pod sledećim definicijama:

Kombinacija dva fiksna točka – jedan okretni točak – jedan okretni točak sa potpunom blokadom:
  • osiguranje praznih ili natovarenih transportnih kolica od otkotrljanja na u osnovi ravnim površinama, ali sa maksimalnim nagibom od 2%,
  • osiguranje praznih ili natovarenih transportnih kolica od otkotrljanja na slabom vetru,
  • kratkoročno otkrivanje praznih ili natovarenih transportnih kolica na platformama za podizanje kamiona u kombinovanoj upotrebi sa roll-off
    zaštitom,
Kombinacija dva fiksna točka – dva okretna točka sa totalnim kočnicama:
  • osiguranje praznih ili natovarenih transportnih kolica od kotrljanja na površinama sa maksimalnim nagibom od 5%,
  • osiguranje praznih ili natovarenih transportnih kolica od kotrljanja po jakom vetru (ne štiti od prevrtanja kolica),
  • otkrivanje praznog ili napunjenog kontejnera u kamionu u kombinaciji sa zakonom usklađenim osiguranjem tereta. Koliko
    koliko je moguće, kočnice ne bi trebalo da budu aktivirane u kamionu u pokretu

Verovatno najteže pitanje kada birate točkove je izbor odgovarajućih točkića je pitanje materijala. Svaki materijal ima različite osobine i shodno tome različite prednosti i nedostatke. Materijal može biti mekan ili tvrd, glasan ili tih, čvrst ili lagan i još mnogo toga. Rado ćemo vam pružiti pomoć i savete zbog dugogodišnjeg iskustva, a sa druge strane možda će vam trebati i posebno rešenje koje ćemo vam rado objasniti u ličnom razgovoru.

Uslovi plaćanja zavise od nekoliko faktora. Molimo da kontaktirate naše odeljenje prodaje za više informacija.

Svakako, u zavisnosti od količine. Molimo da nas pozovete za detalje.

Ukoliko je proizvod na stanju, šaljemo istog dana. Proizvodi koji su na lageru se isporučuju do 14 dana, u zavisnosti od artikla, količine i sl.

Naše matično skladište je u Nemačkoj i Sloveniji, dok je veliki broj artikala u Inđiji, odakle se i šalju.

Svakako. Vašu porudžbinu možete preuzeti na našoj adresi.

AVEXCOR je veleprodaja i nema mogućnost prodaje fizičkim licima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *